EU cimke

2012 novemberétől minden személy- és kishaszongépjármű gumiabroncsot - a hűtő- és mosógépekéhez hasonló - energiafelhasználást mutató egységes címkével látnak el Európában. Az ezzel kapcsolatos rendelet három fontos kritérium feltüntetését írja elő, melynek célja, hogy a fogyasztó információhoz jusson az adott abroncs környezetszennyezési es biztonsági tulajdonságairól, ezzel is növelve a közúti közlekedés biztonságát és csökkentve a környezetszennyezést.
Minden abroncson szerepel majd a címke?
Minden abroncson szerepel majd a címke?
 
Nem, címkével csak a személy-, kisteher és 4x4 gumiabroncsokat látják el. Mankókerékre szerelt abroncsnál, nem közúti abroncsnál, újrafutózott abroncsnál és oldtimer abroncsnál nem kerül bevezetésre.
 
Milyen adatok szerepelnek a címkén?
 
Az EU szabályozás, a gumiabroncsok használatának három fontos területét tartotta érdemesnek értékelni, ezek a következők:
- tapadás nedves útfelületen
- üzemanyag-fogyasztás
- gördülési zaj
 
 
Tapadás nedves útfelületen
A biztonságos vezetés kulcspontja a nedves útfelületen nyújtott tapadás, amely a gépjármű fékútjának hosszát befolyásolja. A gumiabroncs teljesítményét A és G kategória közé sorolják, de jelenleg a D és G minősítés nincs használatban. Az A és az F kategóriájú abroncsok fékútja között több, mint 18 m-es különbség mérhető!

 
Üzemanyag-fogyasztás
Az üzemanyag-fogyasztásnak a CO2 kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentése szempontjából van kiemelkedő szerepe. A besorolás alapja, hogy egy adott gumiabroncs mennyivel növeli vagy csökkenti a gépjármű fogyasztását ugyanolyan felhasználási körülmények között. A különböző kategóriák 0,1-0,15 l/100 km között terjednek, az indulási érték 6,6 l / 100 km.
  
Gördülési zaj
A gumiabroncsnak a gördülése által keltett saját menetzaja, melyet decibelben mérnek. Minél több a teli ív a címkén, az abroncs annál zajosabb. Egy teli sáv azt jelenti, hogy több mint 3 dB-el a határérték alatt, két teli sáv esetén 0 - 3 dB-el a határérték alatt teljesít az abroncs. Három teli sáv esetén a határérték feletti az abroncs (2016 június után nem engedélyezett).Mit kell még figyelembe venni egy új gumiabroncs vásárlásakor?
 
 
 
 
Az új abroncscímkét úgy alakították ki, hogy 3 különböző teljesítményről nyújtson információt. Azonban ezeken felül számos más rendkívül fontos, a teljesítményt befolyásoló tulajdonságok léteznek. Ilyenek például:
  • "Aquaplaning" elleni védelem
  • Vezetési stabilitás
  • Kezelhetőség száraz és nedves útfelületen
  • Tartósság
  • Fékezési teljesítmény száraz útfelületen
  • Téli körülmények között nyújtott teljesítmény
Az abroncstesztek további 11, a biztonságra jelentős hatást kifejtő szempontból vizsgálják az abroncsok tulajdonságait, a lenti táblázat ezeket foglalja össze:


  


Az új abroncscímkéről szóló Continental animációs filmet ide kattintva tekintheti meg.